Færchs herskabelige sommervilla fra 1912
Herskabsbolig – tjenestebolig – poolbygning
Periodevis udlejning 2019:
”Færchs Hus” – Ejerens egen fortælling.
”Færchs Hus” er opført i 1912 som sommervilla for tobaksfabrikant Færch fra Holstebro.
På denne tid blev det moderne blandt de rige at bosætte sig i sommerlandet i de varme sommermåneder.
Min morbror, der før krigen havde gård på Stadilø, har fortalt om sine oplevelser af Færch-familien, når de i 1930´erne drog i sommervilla: Først blev nogle lokale ansat til hovedrengøring og klargøring af huset. Herefter kom tjenestefolkene – Færch-familien medbragte kokkepige og stuepige. Så var det tid for Færch-familiens ankomst – standsmæssigt forstås – kørende i en Bentley, hvor chaufføren sad i den åbne del forrest. Familien nød sommerlandet og aflagde visitter hos de få andre velstillede, der ligeledes var i sommervilla. Var der presserende forretninger i Holstebro, kunne fabrikanten praktisk lade sig transportere til disse med bil og chauffør for hånden.
”Færchs Hus” var indrettet, så huset foruden den præsentable afdeling for herskabet, også havde tjenestefolkene i nærheden. Det lille hus rummede foruden vognport også værelse til chaufføren. Det store køkken var dengang opdelt i kogekøkken og anretterkøkken. Værelset ved køkkenet var forbeholdt kokkepigen. Den snævre bagtrappe gav adgang til stuepigeværelset. Hvor der nu på 1. sal er badeværelse og forstue, var der oprindeligt linnedrum med skabe i hele husets bredde. Gennem en skjult dør i skabet havde stuepigen adgang fra sin forgang til linnedrum og herfra til herskabet.
Herskabet rådede således over pejsestuen, de to små stuer og havestuen i stueetagen. På 1. sal det store soveværelse med påklædningsrum. Toilet- og baderum fandtes ikke. Alle soverum var forsynede med servante og natskab.
Under krigen annekteredes huset af tyskerne. Fabrikant Færch, der var involveret i modstandsarbejdet, mistede efter krigen egen interesse i at benytte huset. Det stod herefter hen som gæstehus og feriebolig for fabrikkens ansatte.
Jeg købte ejendommen af Færch-familien i 1982. Den fremstod da i sin oprindelige skikkelse med småsprossede vinduer. Min intension var at bevare det oprindelige herskabspræg – men tilføje alle moderne faciliteter.
Gennem de efterfølgende 12 år gennemførtes moderniseringen således:
Først blev hovedbygningen moderniseret. Koge- og anretterkøkken blev lagt sammen til et stort spisekøkken. Fadebur og teknikrum blev lagt sammen til toilet og badeværelse i stuetagen. Linnedrum på 1. sal blev indrettet med toilet og baderum samt forstue. Påklædningsrummet blev sauna med adgang fra badeværelset. Der blev indlagt centralvarme og elinstallationer blev fornyet.
I 1986 blev det lille hus sat i stand. 1. sal blev udnyttet til 2 soverum, der blev indrettet toilet og badeværelse og alle installationer blev fornyet.
I 1992 opførtes pool-huset med sauna, spa og fitnessafdeling samt toilet og bruserum.
I hovedbygningen er den oprindelige stil søgt bibeholdt. Køkken- og badeværelser og alt teknisk er dog holdt moderne og praktisk. Bortset fra TV-stuen med musikanlæg til alle rum er huset søgt indrettet med elg over pejsen, antikviteter og kunst. Stolene i pejsestuen af Bindesbøl – fra 1900 er betrukket med rødt nigerskind. Desværre er sæderne nu i dårlig stand. Pejsestuens store billede med ”Thor fisker Midgårdsormen” er af Hugo V. Petersen. De store egetavler i havestuen forestiller Kong Salomon og Dronningen af Saba. Der er der billeder af Krøyer, P.C. Skovgaard og Wenzel Thornøe og mange flere.
Det lille hus har fået en mere moderne stil. Igen er søgt de kvalitetsmæssige bedste løsninger. Spisestuen fra 1950´erne med skab og sidebord er tegnet af den svenske arkitekt Gunnar Myrstrand og i ypperlig kvalitet. Huset er overalt præget af indretningen med varmt redwood træ – også i børnenes tusind-og-en-nat alkover.
Vi har selv haft stor glæde af at eje og indrette huset. Det har kostet store investeringer – sidst med energimæssige tiltag som solvarme, solceller og pillefyringsanlæg til supplering af oliefyret. Heldigvis har det været en fornøjelse for os af dele oplevelserne og glæderne med husets gæster – ligesom nogle af udgifterne.
Med venlig hilsen
Ulla Riis og Charles Gam
Description:
Description:
Description:
Description:
Description:
Compare listings
Compare